TOKAT ESNAF VE SANATKARLAR ODALAR BİRLİĞİ TOKAT YAĞLISI-TOKAT CEVİZLİ ÇÖREĞİ- TOKAT EKMEĞİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ BASIN AÇIKLAMASI
OKA 2019 Teknik Destek Programı kapsamında, Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği olarak Tokat Ekmekçiler, Çörekçiler Odasının katkılarıyla 2020 yılı içerisinde yöremize has eşsiz lezzete sahip olan Tokat Yağlısı, Tokat Cevizli Çöreği ve Tokat Ekmeğinin Ulusalda yer alabilmesi için yapmış olduğumuz başvurular neticesinde, Coğrafi İşaretli ürünler 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 04.05.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 17.09.2021 tarihinde TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’ ndan COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ işlemleri tamamlanmıştır.
Tokat yöresine has olan “Tokat Ev Ekmeği” Tokat’ta ticari bir ürün haline gelmeden önce eskiden beri Tokat merkez, ilçeler ve Tokat’a bağlı köylerde yaşayanlar tarafından üretilmekte olup “Köy ekmeği” olarak da adlandırılmaktadır. Tokat Ev Ekmeği; önceki yıllarda köylerde bulunan değirmenlerde günümüzde ise daha çok endüstriyel boyutlardaki un değirmenleri ve fabrikalarda yabancı maddelerden temizlenmiş buğdayların tavlanarak veya tavlanmadan, ekmeklik buğday tanesinin bütün anatomik kısımlarını içerecek şekilde tekniğine uygun olarak öğütülmesiyle elde edilen “tam buğday unu” na, geleneksel bir yöntemle hazırlanan ekşi hamur mayası (ev mayası), su ve tuz ilavesiyle hazırlanan kendine özgü üretime, şekle, tada ve lezzete sahip geleneksel bir ekmek çeşididir.
Toplumların tarihsel bir parçası olarak yüzyılların birikimini ve çeşitliliğini taşıyan yemek olgusu, sadece bir karın doyurma eyleminden ziyade kültürel kalıpların da bir parçası olarak karşımıza çıkar. Bu bağlamda yemek, törenlerin, dinsel merasimlerin, düğünlerin, eğlencelerin, ölümlerin, festivallerin ve pek çok toplumsal davranışın temel olgularından birisidir. Tokat tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğal zengin geleneksel lezzetlere de sahiptir. Yüzyıllardır üretilen Tokat çöreği yöreye has lezzetinin yanı sıra hafifliği ile tok tutma özelliği sayesinde ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Tokat Çöreği; önceki yıllarda köylerde bulunan değirmenlerde günümüzde ise daha çok endüstriyel boyutlardaki un değirmenlerinde ve fabrikalarda yabancı maddelerden temizlenmiş buğdayların tavlanarak veya tavlanmadan, buğday tanesinin tekniğine uygun olarak öğütülmesiyle elde edilen “özel amaçlı buğday unu” na, geleneksel yöntemle hazırlanan nohut mayası ve su ilavesiyle hazırlanan kendine özgü üretime, şekle, tada ve lezzete sahip geleneksel bir unlu mamuldür.
Ticari olarak yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan Tokat yöresine has olan “Tokat Yağlısı” Tokat ilinde üretilen ve özellikle kahvaltılarda yöre halkı tarafından yaygın olarak tüketilen geleneksel bir unlu mamuldür. Türkiye’de sadece Tokat ilinde üretilen Tokat Yağlısı; protein oranı yüksek, kuvvetli öze sahip özel amaçlı buğday unu, su ve tuzun karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilen hamurun özel amaçlı üretilmiş bitkisel yağ (shortening) veya tereyağı ile birlikte kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip açma-katlama yöntemiyle şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen yöreye özgü bir üründür.
Tokat’ımıza hayırlı olması temennisiyle.
Tokat Esob Başkanı Fehmi Çankaya